Blog > Dansk

Semester i udlandet

Mange studerende er på en uddannelse, som på en eller anden måde kan forbindes til en række af andre lande forud for Danmark, og selv hvis dette ikke er tilfældet, er det stadig en mulighed at tage et semester i udlandet blot for udskifte de vanlige omgivelser med nogle nye. Nye lærere, nye medstuderende og nye lokaler kan være det, der skal til for at revitalisere dig og øge din motivation. Det er naturligvis ikke helt billigt, men man kan vælge at se det som en investering i fremtiden samtidig med, at man får en tiltrængt oplevelse ud af det. Du kan dog få en række statslige tilskud, men hoveddelen af dit semester skal du som regel selv finansiere.

 

shutterstock_256626130

Legater

Legater er i bund og grund private tilskud til din uddannelse, hvis du ønsker at tage et semester i udlandet. Disse legater komme fra forskellige fonde, hvor særligt udvalgte personer får finansiering til deres ophold, men det kræver et enormt stykke arbejde at vise, at man fortjener disse legater. Der findes forskellige fonde, som har nogle forskellige fokuspunkter og værdier, som du er nødt til at tilrettelægge din ansøgning efter, og derfor kan du altså ikke bare copy-paste én bestemt ansøgning. I disse ansøgninger skal du først fremmest levere en række grundlæggende informationer om dig og din uddannelse, mens du altid skal have fokus på at fortælle den, du ansøger, hvorfor du skal have legatet. Legater kan indbringe dig alt i mellem 1.000 og 100.000 afhængig af, hvor du søger, og hvor meget fonden ønsker at investere i dig og dit semester i udlandet. Med andre ord skal du altså sælge dig selv og forklare, hvorfor du skal have tilskud af denne specifikke fond.

shutterstock_391207435

SU i udlandet

Er du studerende på en dansk uddannelse, har du ret til SU. Hvis du ønsker at tage dele af denne uddannelse på et semester i udlandet, har du mulighed for at tage SU’en med dig. Er uddannelsen derimod ikke dansk, vil du ikke modtage SU. Kurser og atypiske uddannelser, der ingen dansk ækvivalent har, vil ikke sikre dig uddannelsesstøtte i form af SU. Du er SU-berettiget i op til 4 år i udlandet, og dette bliver altså ikke noget problem, hvis du blot ønsker at tage et eller to semestre i udlandet. For at få SU forudsættes det, at du stadig har SU-klip tilbage på dit kort. Du er berettiget til de samme penge i Danmark såvel som udlandet, så længe betingelserne er overholdt. På SU-styrelsens hjemmeside kan du læse mere om de særlige krav og betingelser i henhold til SU på et semester i udlandet.

 

Udlandsstipendium til kandidaten

Et udlandsstipendium er et statsligt tilskud til din kandidatgrad, såfremt du ønsker at tage den i udlandet. Et sådan stipendium kan i nogle tilfælde dække hele din uddannelse, men oftest vil den kun dække delvist. Vigtigt at bemærke er, at det udelukkende dækker på din kandidat/master, hvorfor du kun vil modtage denne støtte til en periode på to år, som er længden på en kandidatuddannelse. Der findes forskellige satser for de forskellige uddannelser, og du vil i øvrigt blive bedt om at fremvise dokumentation for det beløb, som du skal betale for det første semester i udlandet på din master. Der findes yderligere en række forbehold, som kan være en god idé at sætte sig ind i, og disse kan ligeledes findes på SU-styrelsens hjemmeside. Blandt andet er denne støtte skattefri, men der kan opstå særlige forhold i henhold til beskatning, hvis du eksempelvis har modtaget privat støtte gennem fonde og legater.