Blog > Dansk

SÅDAN LÆRER DU ET SPROG, MENS DU REJSER

Lær et sprog under dit sabatår

Som danskere har vi for længst vænnet os til, at vi ikke kan rejse verden tyndt på egen hånd udelukkende ved brug af vores modersmål. Fordi vores sprog og land er så småt, lærer vi fra barns ben andre sprog i skolen, og selvom vores engelsk måske virker godt i skolen, er det langt fra sikkert, at det virker ligeså godt ude i verden.

Der er mange fordele ved at lære et nyt sprog: det ser flot ud på dit CV, men det kan også give dig andre og nye oplevelser, mens du rejser. Sprog er oftest lig med kommunikation, oplevelser og en anden form for åbenhed og gæstfrihed end du ellers ville opleve.

shutterstock_378848479

Forbered dig grundigt, før du rejser

Der er flere måder, du kan forberede dig på, før du rejser.

Du kan downloade app’en Duolingo, som giver dig mulighed for genopfriske ”gamle” sprog efter en sprogniveautest eller for lære et helt nyt. Med 13 forskellige sprog og en tiltalende stil er der ingen undskyldning for ikke at lære basisgloserne på et nyt sprog, inden du rejser.

Før du booker din udrejse-billet er det klogt, at søge på det bedste – og billigste – sted at lære dit valgte sprog.

Vælg eventuelt et sted, som er billigt at besøge og studere i, men som også byder på kulturelle oplevelser og smukke landskaber, som du vil kunne huske i mange år efter din hjemkomst til Danmark.

Du betaler selv – så få det bedst mulige ud af det

Giv dig selv det bedst mulige udgangspunkt ved at tilmelde dig intensiv undervisning. En anden vigtig ting er, at du ikke drikker alt for meget om aftenen – det er svært at studere med tømmermænd – og at du laver dine lektier.

shutterstock_281242661

Find dig en sprogmakker(Tandem)

En sprogmakker er én som taler dit nye sprog som modersmål, og hvor du taler din makkers nye sprog som dit modersmål. En sprogmakker er en uvurderlig hjælp, når man skal øve sig på, hvad man har lært i undervisningen.

Det er som udgangspunkt en god idé at finde en makker, som du har fælles interesser med for at sikre, at makkerskabet ikke falder til jorden efter de første par gange.

Mange skoler tilbyder sprogmakkere som en del af deres startpakke, men hvis din skole ikke gør, kan du let finde en sprogmakker selv, eksempelvis ved at hænge sedler på det lokale universitet, ved at starte sprogudvekslingsmøder eller via Mundo Lingo (http://mundolingo.org/), som opererer i 11 lande på fire kontinenter og som udbyder sprogudvekslingsmøder hver uge.

Selvstudier er sexet

Det er ganske simpelt: jo flere timer du lægger i at lære dit nye sprog, jo hurtigere bliver du god til det.

Du kan købe din yndlingsbog på dit valgte sprog, lave kort eller teste dig selv – spørg en af dine venner om de vil hjælpe dig.

Hvis du lærer bedre ved at tale eller lytte, kan du optage dig selv med din mobil eller lave en podcast, som du kan lytte til på lange kedelige busture. Du kan også downloade musik på dit nye sprog, få fat i teksterne og synge med på sangene. Dette er ikke kun en fantastisk måde at lære om din nye kultur, men det vil også give dig respekt blandt de lokale.

shutterstock_164418773

Meld dig ind i sportsklub eller et fitness-hold

Find et sportshold eller ugentlige træningssamlinger i din lokale by og involver dig i dem. Dette er nemlig ikke kun en fantastisk måde at møde potentielle sprogmakkere på, men vil også hjælpe dig med at lære nye facetter af dit valgte sprog.

 

Gå udenom turistfælderne

Det er ikke let at lære et nyt sprog, men en god måde er at gå udenom turistmekkaerne og i stedet besøge det lokale marked eller andre steder, hvor du vil blive tvunget til at tale lokalsproget.

 

Meld dig som frivillig eller arbejd et sted, hvor du bliver nødt til at bruge lokalsproget

Den bedste måde at lære et nyt sprog på er at begive sig ud på dybt vand. Dette er en garanteret opskrift på succes til at blive flydende til et sprog hurtigt, men også en af de mest spændende.

 

shutterstock_247197829

Vores top-3 tips til, hvordan du lærer et sprog, mens du rejser

  1. Kast dig ud i det – mange har svært ved at overkomme den forlegenhed, der ofte opstår når man starter med at tale et nyt sprog – men man bliver nødt til at ryste sin forlegenhed af sig for at opnå succes. Her kan det være nyttigt med en sprogmakker.
  1. Interager med de lokale. Når man starter på et nyt sprog, kan det føles som en uoverkommelig opgave at kommunikere med lokale på deres eget sprog, men følelsen man står tilbage med efter et succesfuldt forsøg er ubeskrivelig god.
  1. Husk på, at det skal være sjovt at lære et nyt sprog. Køb din yndlingsbog på dit nye sprog, meld dig ind i en sportsklub eller besøg en by, hvor du skal tale dit nye sprog. Og husk, at selvom den første måned eller to måske kan virke utroligt svære, vil du blive rigt belønnet til sidst.