Blog > Dansk

Ophold i udlandet

Afslapning og sol er oftest grundene til, at vi danskere rejser og bevæger os ud fra vores trygge rammer, men flere og flere af os vælger også at starte nye kapitler andre steder i verden af forskellige årsager. En af disse årsager er, at der er jobmuligheder, som venter på os. Disse jobophold i udlandet kan både være på midlertidig og permanent basis, men uanset hvordan din konkrete situation ser ud, er der alligevel en række ting, du skal være opmærksom på, når du vælger at prøve dig af internationalt. Job i udlandet er ikke det samme som job i Danmark, og det afhænger blandt andet af, hvor lang tid du skal arbejde i udlandet, hvilke forhold du er sikret gennem din kontrakt, og hvad du arbejder med.

 

1506-bla%cc%8a-kort-2

Det gule og det blå sygesikringskort

Som dansk statsborger har du et gult sygesikringskort, der dækker eventuelle udgifter ved lægehjælp og hospitalsophold. Dette kort dækker dog kun i Danmark, men som en sikring i udlandet har du det blå sygesikringskort. Ved ophold i udlandet, der forventes at vare mere end 6 måneder, skal du aflevere det gule kort hos borgerservice, og samtidig skal du registrere dig som udrejst i CPR-registret. Det betyder, at du ikke kan modtage dansk sygesikring, hvis du kommer hjem til Danmark på ferie i løbet af dit udlandsophold. Det blå sygesikringskort dækker ferie hovedsageligt, og er dit ophold i udlandet baseret på job og arbejde, vil du ikke være dækket i samme omfang, hvorfor du oftest skal finde dig ny lokal forsikring. Denne private forsikring kan være en god idé at forhandle ind under eventuelle kontraktforhandlinger.

shutterstock_357604985

 

Skatteregler for ophold i udlandet

Det kan virke som besværligt bureaukrati at sætte sig ind i alle reglerne og betingelserne vedrørende skat, når du skal arbejde i udlandet. Der findes forskellige grader af skattepligtighed i udlandet afhængig af din situation, men oftest er SKAT hjælpsomme med at guide dig igennem junglen af regler og betingelserne, der eksisterer ved et eventuelt adresseskift til en udenlandsk adresse samt de forhold, der nu engang sættes i kraft i henhold til skattepligtig indkomst. Nogle typer af indtægter skal betales til Danmark, mens andre ikke skal. Dette defineres som følgende:

 

  • Fuld skattepligt
  • Begrænset skattepligt
  • Ingen skattepligt

 

Du har fuld skattepligt, hvis du er bosiddende i Danmark hele året. Begrænset skattepligt er, hvis du har indkomst fra Danmark af, men ikke bor i Danmark hele året. Ingen skattepligt er hvis, at du hverken har bolig eller indtægt relateret til Danmark.