Blog > Dansk

Lær om livet (og dig selv), mens du rejser

At rejse i længere tid er en helt anden oplevelse end at rejse som almindelig turist i et par uger. Som almindelig turist har man oftest kun ganske kort tid til at opleve hver enkelt ting og dermed er man opsat på, at få alt det vigtigste med inden man skal skynde sig videre til den næste oplevelse med lynets hast. Som langtidsrejsende har man derimod oftest tid til at fordybe sig i oplevelserne i et noget roligere tempo.

 

Når du rejser i længere tid, vil du højst sandsynligt lære nogle nye ting om dig selv: hvordan du rejser, hvad du skal se (og ikke behøver at se), hvordan du former venskaber og hvordan du takler de udfordringer, du møder undervejs på din rejse.

 

Hvis du rejser lige nu, er i fuld gang med at planlægge eller kun er i tankestadiet, har vi samlet nogle af de mest almindelige oplevelser, som langtidsrejsende oplever, og som kan lære dem om livet og dem selv, mens de rejser.

 

Der er tid til ”alting” – hvis ”alting” betyder ”nogle ting”

Niagara Falls

Som rejsende er det umuligt at se alt – uanset hvor god tid du har. Derfor vil du komme til at tage nogle beslutninger under din rejse om at skulle gå glip af nogle af ”det du bare må se”-oplevelserne. Det kan godt være, at det virker som en dårlig idé hjemmefra, men når du først er af sted, vil du indse, at det giver god mening.

 

Hvis du er indstillet på at gå glip af nogle af de største turistattraktioner, vil du nemlig få bedre tid til at nyde din rejse (og resten af dine oplevelser) – det er langt fra sjovt at skynde sig fra sted til sted i et hæsblæsende tempo for at få det hele med… og uanset hvor længe du rejser, vil du højst sandsynligt alligevel ikke kunne se alting hvert sted: du kan komme tilbage en, to, tyve, tredive gange og stadig have ting at se og opleve i hvert eneste land.

 

Derfor er det en god regel at: rejse i et langsommere tempo, se mindre og give sig selv tid til at nyde en dag uden seværdigheder – måske på stranden eller en café.

 

Hvem ved, hvem du vil blive?

shutterstock_155430077

Når du tager af sted på dit første eventyr ud i verden, har det måske ikke slået dig, at du med stor sandsynlighed vil vende hjem som en forandret og ny person.

 

Selvfølgelig vil det være en gradvis og næsten usynlig forandring: måske lærer du nye sider af dig selv at kende? Måske slipper du af med dårlige vaner – som stress? Måske lærer du at give slip – at det er i orden, ikke at være i fuld kontrol af enhver situation? Forandringer som kan gøre dig klogere på dig selv, og som du kan tage med hjem i bagagen.

 

Du er, og vil altid, være en udlænding

shutterstock_324284153

Som dansker vil du højst sandsynligt opleve at blive mødt af nysgerrige eller stirrende blikke på dine rejser rundt i verden. Måske vil du være fuldstændig ligeglad eller måske vil du undre dig over, hvorfor de lokale dog glor sådan på dig. Men husk, at det ikke er alle steder i verden, at de er vant til at se turister – danskere – som skiller sig væsentligt ud fra lokalbefolkningen.

 

Og du vil jo altid være en udlænding, når du rejser ud af Danmark. Men du kan faktisk selv være med til at skabe din identitet som turist – hvor meget du skiller dig ud fra de lokale.

 

Det bedste råd er at være respektfuld over for de lokale og deres skikke: lær et par sætninger på lokalsproget, så du kan komplimentere kokken; smil til børn, ældre og butiksindehavere; klæd dig med respekt for de lokale skikke; og lad være med at tro, at folk vil varte dig op, bare fordi du er turist.

 

Du behøver ikke at kunne lide alle, som du møder på din vej

shutterstock_223908613

Selvom du måske er en af de afslappede typer, der generelt har let ved at snakke med nye mennesker, betyder det ikke, at du skal kunne lide alle, som du møder. Det kan da godt være, at I har rejselysten til fælles, men ellers intet. Det kan være, at dine ”rejsebuddies” slet ikke er buddies, men ignorante, arrogante og stupide mennesker, der bare tilfældigvis har den samme rejselyst som dig.

 

Og tænk over det, en enkelt fælles interesse betyder jo langtfra et liv som bedste venner, hvis den anden part er en jubelidiot: du er jo nok heller ikke bedste venner med alle fodboldglade mennesker på planeten, bare fordi I har fodbold som en fællesinteresse.

 

Derfor er det en god evne, at kunne sætte sig ned alene og nyde en god bog, mens man sparer talegaverne til de interessante mennesker, man helt sikkert også kommer til møde på sin vej.

 

Der er jo ingen grund til at bruge alt sit krudt på at diskutere og høre på tossesnak, når man i stedet kan bruge det på at skabe venskaber, der varer, måske ikke for evigt, men så en årerække ud i fremtiden.