Blog > Dansk

Kig dit forbrug i sømmene - og få flere penge

Vil du gerne ud at rejse, men har svært ved at spare pengene sammen? Så læs vores artikel om at kigge sit forbrug efter i sømmene - måske rækker det ikke til en jordomrejse, men det vil i hvert fald være en god start.

 

Et par hurtige spørgsmål til dig: Hvor mange penge tjente du i sidste måned? Var det let at svare på? Hvad så med, hvor mange penge du brugte i sidste måned - og hvad du brugte dem på?

 

Hvis du har svært ved at svare på sidste spørgsmål, er du langt fra alene. En Gallup-undersøgelse i USA har vist, at to ud af tre amerikanere ikke følger deres månedlige forbrug. Det kan måske virke som en mindre detalje at følge sit forbrug, hvis man stadig har overskud på kontoen, men faktisk kan det have sine fordele at kigge sit forbrug efter uanset ens finansielle situation.

 

Specielt, hvis man gerne vil ud at rejse. Det er jo nemlig dyrt at rejse - uanset om man tager en uge til Berlin med bus eller fem måneder til Australien som backpacker.

 

Det er dog forholdsvist let, at holde bedre øje med sit forbrug: at bruge et par minutter hver dag på at se, hvad du har købt kan hurtigt gøre din pengepung tungere.

 

Endnu en undersøgelse i USA har vist fem overraskende goder ved at følge sit forbrug i mindst tre måneder.

 

1. Du vil få bedre indblik i dine forbrugsvaner

shutterstock_295405697

Langt de færreste af os kan sige med sikkerhed, hvad vi bruger vores penge på hver måned. Der er selvfølgelig de faste udgifter til bolig, vand/varme/el, osv. men det kan være svært at holde styr på resten.

 

Langt de fleste af os har nemlig alt for meget tøj, fitnessgadgets/-kort, makeup, løbesko, osv. til at ligge i skuffen, som vi ikke bruger - og lad os nu være helt ærlige, så er de et tegn på dine forbrugsvaner.

 

I en tid hvor det er alt for nemt at melde sig ind i et fitnesscenter eller købe et par lækre sko på nettet, er det lettere end nogensinde før at bruge penge uden at tænke nærmere over det: vi kan købe ting, mens vi holde kaffepause på arbejdet, mens vi spiser aftensmad, mens vi sidder på sofaen, mens vi løber en tur, osv.

Netop derfor er det vigtigt, at du holder øje med hvert eneste køb - det tager jo kun et par minutter om dagen - da du kan fange dårlige forbrugsvaner, der ikke passer til din livsstil eller til dine fremtidige mål.

 

Målet med denne øvelse er, at du vil tænke over dit forbrug næste gang, du tager dankortet frem og på den måde skære unødigt forbrug væk, så der er flere penge til at rejse for.

 

2. Du vil føle dig bedre tilpas med din finansielle situation

Rigtig mange af os undgår at tale om penge, fordi det gør os utilpasse - også selvom mange af os faktisk bliver stressede af at tænke på vores finansielle situation.

 

Vi føler os stressede og utilpasse over regninger, der skal betales, ting som vi gerne vil købe, og steder som vi gerne vil se, men som vi ikke har råd til. Derfor bliver man nødt til, at tage tyren ved hornene og se på sit forbrug.

 

3. Du vil få større tro på egne evner til at nå finansielle mål

shutterstock_411972601

Vi har alle sammen et eller andet mål for fremtiden. Måske er det ikke de samme mål, men det betyder ikke så meget.

 

Det kan være, at du drømmer om en længere tur til Asien til OL i Japan i 2020 eller vinter-OL i Sydkorea i 2018. Det kan være, at du drømmer om at følge i Hemingways fodspor på en tur til Cuba for at hente skriveinspiration. Det kan være, at du drømmer om at dykke med hvidhajer i Mexico. Eller det kan være, at du drømmer om noget helt andet.

 

Uanset hvad vores drømme er, har de én ting til fælles: de kræver penge og kun de færreste af os, ved præcist hvor meget vi skal spare sammen hver måned, for at kunne forfølge dem.

 

Derfor er det vigtigt, at du holder øje med dit forbrug - folk der holder øje med det, kan nemlig sige præcist hvor meget de tjener, hvor meget de bruger og hvor meget de sparer sammen. Så når de står foran en større uforudset udgift, hvordan de skal få pengene uden at gå meget på kompromis med drømmene for fremtiden.

 

 

4. Du vil købe færre impulskøb

Vi køber alle sammen impulskøb en gang imellem, både i supermarkedet og på nettet. Hvis man kan holde sig til mindre impulskøb en sjælden gang, gør de ikke så meget, men hvis man har en tendens til ofte at købe dyre impulskøb - kan det ruinere dig i sidste ende.

Men selv små impulskøb kan blive dyre - hvis du køber mange - og betyder ofte, at du vil have færre penge til at rejse for.

 

Derfor er det en god huskeregel, at spørge sig selv: “Har jeg brug for den nyeste gadget, eller køber jeg den for at følge med andre?” - “Har jeg brug for et par nye jeans, eller har jeg tyve par i skabet derhjemme?”.

 

Ingen - uanset hvor mange penge de har - bryder sig om at smide penge ud ad vinduet. At kigge sit forbrug efter i sømmene vil tvinge dig til at kigge på impulskøb, og med tiden vil du opdage, at du ikke længere bruger penge på samme måde.

 

5. Du vil få et bedre forhold til din bedre halvdel

shutterstock_223908613-kopi

Penge er ofte en stressfaktor i mange forhold. Det er kun naturligt, at du og din bedre halvdel vil have forskellige indgangsvinkler til at forbrug og opsparing, men det betyder ikke at penge behøver at skabe splid mellem jer.

 

Og faktisk behøver det jo ikke at være din bedre halvdel - det kan også være barndomsvennerne, som du vil backpacke sammen med i Asien.

 

Den bedste måde at undgå splid på, er at være åbne omkring penge. Find tid til at sætte dig ned sammen med din bedre halvdel/barndomsven/osv., og bliv enige om et mål. Derefter skal I tale åbent om jeres forbrugsvaner - selvfølgelig med et åbent sind. Dette vil tvinge jer til, at have en sund diskussion om jeres mål, og hvordan I når dertil.

 

Mange banker har en funktion, hvor man kan se, hvad man bruger sine penge på - dermed er det nemt at holde styr på, hvad man bruger sine penge på og hvordan, man kan spare penge på sit forbrug, så man kan komme ud at rejse.