Blog > Dansk

Hvorfor vi må gøre det, som vi ikke kan gøre

Det er let at glemme, at det er ikke let at blive overrumplet af ens værste frygt…

 

...Men nogle gange er vi nødt til at se det ubehagelige i øjnene for, at kunne vokse som mennesker

Det betyder ikke, at du om to minutter skal begive dig ud i kamp mod din allerstørste frygt, hvor du sikkert vil komme til at kæmpe som en besat. Det betyder i stedet, at du skal være villig til at lære.

 

Læringsprocessen handler mest af alt om at tilbringe tid i ukendt farvand, at begive sig ud i det ukendte og uvisse.

 

shutterstock_381759712

Vi bliver nødt til at begive os ud i situationer, hvor vi møder det ukendte og uvisse helt bevist

Lad os bruge den seneste trend inden for sundhed til at illustrere, hvad vi mener:

 

Du er sikkert et af de velinformerede individer, der godt kender de seneste tendenser inden for fitnesstræning og sundhedsundersøgelser. Måske er du endda interesseret i at træne for at forbedre din egen sundhed, få at nå et personligt mål eller for at lære en ny sportsgren. Uanset hvilken type du er, ved du godt, at du bliver nødt til at udfordre din krop for at blive stærkere, hurtigere, smidigere, osv.

 

Du ved også, at hvis du ikke ændrer dit træningsprogram med jævne mellemrum – uanset om du løfter vægte, dyrker yoga, løber, svømmer, osv. – vil dit konditionsniveau forblive det samme. Dette er homøostase – en tendens til balance eller ligevægt i kroppens fysiologiske proces.

 

Tommelfingerreglen om at ændre sit træningsprogram med jævne mellemrum gælder dog ikke kun for vores fysiologiske tilstand, men også til vores psykiske. For at lære er vi nødt til at begive os ud i situationer, hvor vi møder det ukendte – helt bevist.

 

shutterstock_3082051

”Det eneste vi har at frygte, er frygten i sig selv”

sådan sagde tidligere præsident Franklin D. Roosevelt.

 

Selv de mest frygtløse af os oplever frygt. Det er et urgammelt overlevelsesinstinkt, som stammer fra dengang vores forfædre skulle være på vagt 24/7 for at undgå en tidlig død. I dagens Danmark har vi heldigvis bevæget os væk fra fortidens primitive stadie, og vi behøver derfor ikke længere at kæmpe en daglig kamp for at overleve. Og det er netop derfor, at det er nu, vi skal gøre op med de ting, der skræmmer os.

 

Hvad vil der ske, når du gør de ting, som du ikke kunne gøre før?

Når du giver dig i kast med at gøre de ting, som du ikke har kunnet gøre hidtil, er der stor sandsynlighed for, at du kommer til at fejle et par gange. Men bare rolig, det er helt normalt at fejle, og dine fejlede forsøg vil helt sikkert kunne give dig vigtige informationer, som kan hjælpe dig på rette vej næste gang. Lad os bruge et andet eksempel: hvis du gerne vil blive en god taler, fordi du er blevet holdt tilbage af sceneskræk, kommer du nok til at dumme dig lidt, når du først går i gang. Og det er jo helt i orden: det er det, som læringsprocessen handler om.

shutterstock_92515741

Hvis du tænker over det, så er det at fejle sikkert den værste ting, der kan ske, når du giver dig i kast med at gøre de ting, som du ikke har kunnet gøre hidtil (men det vil ændre sig). Og når vi fejler oplever vi som regel forlegenhed, skuffelse og måske endda skam. Det er derfor, at så mange af os giver op, før vi når vores endelig mål om at se frygten forsvinde helt ud af vores liv. For hvem har helt ærligt lyst til at føle sig elendig og til grin? Ingen. Det er klogt at planlægge frem i tiden, så kan du se på din fremtidsplan, hvis du fejler.

 

Har du meget svært ved at nå dit mål alene, kan du benytte dig en supportgruppe: men husk at finde den inden du går i gang. Hvis du altid har drømt om at tale foran forsamlinger, kan du tage fag i mundtlig retorik. Hvis du er rædselslagen for at få hovedet under vand, men altid har drømt om at dykke ned i havets blå, kan du melde dig ind i en svømme- eller dykkerklub.  At have folk til at støtte dig på en hård dag, kan nemlig være afgørende for om du giver op eller fortsætter.

 

Bortset fra det faktum at du ikke har noget at tabe, så tænk på alle de ting, som du kan nå. Du kan sikkert nå meget mere end du måske gik og troede. Du vil helt sikkert lære noget, måske at du ikke engang bryder dig om at svømme under havets blå bølger. Eller måske vil du opdage, at du er befinder dig i en magisk verden, hvor alt er helt anderledes end ovenvande.

 

 

Uanset hvad, så gør det, som du ikke kan gøre! Ja, du vil begå fejl, måske endda fejle, men du vil sikkert møde en ligesindet eller to på din vej. Og som sagt, er der intet at tabe men alt at vinde.