Blog

Flytning til udlandet - Få overblik over det praktiske

Det kan godt virke overvældende og uoverskueligt for de fleste, at pakke alle sine sager og bosætte sig i et fremmed land – væk fra den danske hverdag vi kender så godt, væk fra venner og familie, væk fra det danske sprog og væk fra de madvarer som vi er vokset op med, som vi elsker, men som man aldrig kan få i udlandet, og hvis man kan, smager det bare ikke helt så godt, som det vi kender. Men som udlandsdansker bliver man nødt til at acceptere, at det hele kan virke overvældende og uoverskueligt i starten – for sådan har langt de fleste det, når de flytter til et nyt land.

 

shutterstock_287797142

Du får stillet en bolig til rådighed

Hvis du er en af de heldige kartofler, som får en bolig stillet til rådighed af din arbejdsplads behøver du ikke læse videre. Du skal bare læse betingelserne for bolig og (måske endda) fly – om du selv skal lægge ud, om der er et maksimumsbeløb, osv.

 

Du skal selv finde bolig

Hvis du til gengæld er ligesom flertallet, har vi samlet noget gode råd herunder, som forhåbentlig kan vise dig, at det ikke er så svært at flytte væk fra alt det kendte i Danmark og ud mod nye eventyr:

 

Vær dig selv – giv dig selv det bedste udgangspunkt

”Vær dig selv” er et af de bedste råd at give med på vejen: vi er alle sammen forskellige og nogle mennesker vil gøre tingende anderledes end andre, fordi det fungerer bedre for dem.

 

Hvis du har det godt med, at bo sammen med andre og vildtfremmede mennesker er det en oplagt mulighed for dig at bo i en delebolig. Hvis du derimod ikke bryder dig om tanken, er der ingen grund til at gøre det – det kan blot ende med, at gøre dit ophold til en dårlig oplevelse – også selvom andre siger, at det er en god idé.

 

Hvis du har mod på at tage til nye lande uden at have et fast sted at bo, kan du søge bolig når du når frem og i  mellemtiden bo på vandrehjem. Men hvis tanken om at tage til et nyt land uden at have et sted at bo skræmmer dig, kan du sagtens finde en bolig hjemmefra.

 

Derfor er det vigtigste du kan gøre for at give dig selv en god oplevelse, at være den du er.

shutterstock_354378026

Undersøg, undersøg, undersøg

Inden du tager af sted, kan det også være en rigtig god idé at gøre sig nogle tanker om, hvor du har lyst til at bo og hvor du har råd til at bo – det er ikke altid det samme.

 

Når du har gjort dig disse tanker, kan det være en stor hjælp at kontakte andre, som selv har stået i lignende situationer. Her er det er oplagt mulighed at tage nettet i brug:

  • Søg på Facebook efter boliggrupper i din nye by – det kan være, at nogen leder efter en ny roomie, udlejer en bolig eller kan komme med gode anbefalinger om boligsider/boligportaler. Dette gøres enten på engelsk eller på lokalsproget, hvis du taler det.
  • Søg efter expats som kan komme med gode råd om at flytte til byen/landet, boligsider/boligportaler, de bedste og billigste restauranter, og meget mere på http://expat.com
  • Google vil være din nye bedste ven i jagten på din nye bolig. Søg efter boligsider/boligportaler i din nye by på Google – tjek dem evt. efter i sømmene på Trustpilot inden du tager skridtet videre. Her er et par eksempler på boligsider:

 

Og husk, at tage de samme forholdsregler som i Danmark med hensyn til udlejere: overfør aldrig penge for en bolig inden du har set den, evt. tjekket at udlejer er reel og fået nøglen, medmindre at du lejer gennem en anerkendt boligside/boligportal.

shutterstock_260752652

Make friends

Når du ankommer til din nye by, kan det godt virke overvældende at stå helt alene. En nem måde, at møde nye ligesindede på er at bo midlertidigt på et Hostel eller lignende. På denne måde kan du også se boligerne på boligsiderne/boligportalerne med egne øjne.

 

Roomies

Hvis du har mod på, at bo sammen med andre er det en nem måde at lære nye mennesker at kende på.

Et godt råd er dog at tjekke om dine nye roomies deler samme interesser/livssyn som dig: det er ikke altid sjovt at dele bolig med nogen der aldrig rydder op, hvis du selv er et ordensmenneske eller hvis roomien er udpræget natteravn, mens du skal op på arbejde kl. seks om morgenen.

 

Men husk, at tage dig selv med i overvejelserne – at dele en bolig er ikke for alle og det er der ikke nogen skam i at indrømme.

Lidt hjælp skader aldrig

Husk de ting, som du ved at du kommer til at savne eller sørg for, at nogen derhjemme kan sende det til dig. Det kan være langtidsholdbar leverpostej og rugbrød, en tube remoulade, pålægschokolade, saltlakrids, en Olsenbanden film eller noget helt andet, som kan dulme savnet til Danmark en smule, når du (måske) har hjemve i begyndelsen af dit ophold.

 

Og husk…

De første uger af dit nye liv vil, som regel, ikke være de sværeste. Her har du nemlig masser at fordrive tiden og hjemveen med: at møde nye mennesker, at starte på en ny arbejdsplads/starte på en ny skole, nye indtryk, sightseeing, at komme helt på plads, at finde ud af hvor alting er placeret, og meget meget mere. Ugerne derefter kan til gengæld godt være svære når den første begejstring har lagt sig – men selvom det er svært, skal det nok blive bedre senere hen. Husk at der er mange i samme situation som dig.