Blog > Dansk

Farerne ved at udvikle et rejseego

Det kan godt være, at du ikke betragter dig selv som Indiana Jones, Marco Polo eller andre opdagelsesrejsende, men at du alligevel betragter dig selv som en hærdet rejsende med et lidt ramponeret pas, som næsten er fyldt helt ud med alverdens mærkelige stempler fra fjerne afkroge eller som en dansker, der har bosat sig i et andet land, og som føler sig rigtig godt tilpas i sit nye land.

Farerne ved at udvikle et rejseego

Du er måske den første i din familie til rigtigt at gribe chancen for at se mest muligt af verden: dine forældre har måske aldrig været bidt af rejsefeber, dine bedsteforældre lider måske af flyskræk eller haft begrænsede muligheder for at rejse verden rundt pga. dårligt engelsk, og dine søskende startede på universitetet direkte efter gymnasiet og har i øvrigt aldrig rigtig haft lyst til at rejse fra livet i Danmark. Derfor føler du dig lidt ekstra stolt over, at kunne rejse verden tyndt fuldstændig på egen hånd. Eller du er måske én af mange rejselystne i familien, og derfor stolt over at kunne klare dig på egen hånd ligesom dem.

 

Og det er her, at faren for at udvikle et såkaldt rejseego kan opstå.

Turister er ofte opmærksomme på deres omgivelser

Turister i et nyt land/nyt sted er ofte på vagt overfor deres omgivelser – de kender jo ikke lokalområderne eller de lokale, og de fleste er generelt påpasselige med ikke at lade deres værdigenstande være let tilgængelige for lommetyve og andre kriminelle. Det kan være ved at holde sine værdigenstande tæt på kroppen i en bæltetaske eller lignende, at lade dem blive i hotellets safety-boks eller at gå rundt med ekstrem opmærksomhed på deres omgivelser og andre mennesker.

 

På udenlandsrejser har de fleste nok grint lidt af de lidt ”tossede” turister, der går rundt med mavebælter, omvendte rygsække, et utal af forskellige sikkerhedsforanstaltninger i form af forskellige lommer og som skiller sig ud fra lokalbefolkningen med højlydte bemærkninger på et fremmed sprog og har gigantiske bykort. Men faktisk har de ret i noget, selvom man selvfølgelig ikke behøver at gå all-in på samme måde.

 

At være opmærksomme på lommetyve og andre kriminelle er nemlig en fantastisk beskyttelsesmekanisme – det er trods alt de færreste turister, der har lyst til at stå i et fremmed land, hvor man måske ikke kender lokalsproget uden pung, penge og pas.

Farerne ved at udvikle et rejseego

Rejseegoet kan give falsk tryghed

Når man har rejst meget eller boet et sted i et stykke tid, vil man ofte føle, at man har styr på tingene – man er jo en hærdet rejsende, som det er svært at rende om hjørner med. Man vil ofte holde op med at tænke som en besøgende turist og i stedet (måske lidt naivt) stole på, at ens rejseoplevelser har gjort det muligt at undgå lommetyve og andre kriminelle – det er det, der er det farlige ved at udvikle et rejseego.

 

Når man ikke længere føler sig som en turist, men tværtimod føler, at man har styr på det hele, kan man let glemme at være opmærksomme på farer - man tænker let, at man ikke skiller sig ud fra mængden af lokale, hvis man ikke klæder sig som en ”tosset” turist, men uanset hvor meget man prøver at falde i ét med de lokale, vil der som regel være noget, der afslører en – man taler ikke som de lokale, man går i sandaler og shorts i 17 graders varme, mens de lokale går rundt med tørklæder og jakker, osv.

 

Og så glemmer man et, at man skal holde sine værdigenstande tæt på kroppen i stedet for i en lettilgængelig lomme eller en lettilgængelig lomme på ens taske. Man glemmer også let, at man ikke skal lade sine værdigenstande ligge fremme på bordet, mens man bare lige går et hurtigt smut på toilettet efter et cafébesøg.

 

Det er nemlig let at tro, at lommetyve og andre forbrydere kun går målrettet efter de mest åbenlyse turister og lader alle andre være i fred, men sådan er virkeligheden desværre langt fra: lokale og turister kan alle blive udsat for tyverier, overfald og andet.

 

Det gælder derfor om at sluge sin rejsestolthed og være opmærksom på sine omgivelser: du vil vel hellere passe ordentligt på dine ting end at skulle kontakte den danske ambassade i et fremmed land for at få et nyt (og meget dyrt!) pas, at skulle ringe til sin bank og få spærret alle sine kort, mens man i øvrigt ikke ved, hvordan man så skal få penge til mad, bussen, osv. ikke?

 

Farerne ved at udvikle et rejseego

 

Vores bedste råd til dig som rejsende er derfor at passe på dig selv, mens du rejser. Lad være med at være så naiv at tro, at lommetyve og andre kriminelle kun går efter turisterne med mavebælter, solhatte, strømper i sandalerne og kæmpe bykort – det gør de nemlig ikke. Men hvis uheldet alligevel er ude og du står alene i et fremmed land uden pas – så tag det som en del af oplevelsen, så har du også prøvet det.